RSS

Spurt del 4 (12)

30 Jan

Million Wolde

För ett par år sedan var jag på en föreläsning av etiopiern Million Wolde, guldmedaljen på 5 000 meter i OS i Sydney, bara 22 år gammal. Tyvärr försvann han ganska fort från löparbanorna, med den mängden världsstjärnor som Etiopien producerar är det inte konstigt!

Etiopierna har ju kommit fram på senare tid med sin oerhörda spurtförmåga, ofta mer än ett helt varv. Million (vilket namn) sa att det berodde på deras sätt att träna backar. De springer långa uppförsbackar men de ligger inte och ”segdrar” som kenyanerna gör. Nej, de springer allt vad de kan en liten del av backen och sedan vinkelrätt ut på småstigar från backen. Efter lite lugnare tempo springer de tillbaka till platsen de vek av. Därifrån springer de allt vad de kan uppåt i backen igen. Återhämtar sej vinkelrätt ut i skogen igen. Detta upprepar de tills de har nått upp till toppen av backen!

När de lägger upp det på detta sätt så springer de alltid på max när de springer backe, även om den är riktigt lång. Etiopierna får explosiv uthållighet på det viset!

Seger på 5 000 meter i OS från nätet.

Seger på 5 000 meter i OS från nätet.

Dagens Aktivitet: 75 minuters innebandy.

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: