RSS

Vanor del 1 (4)

25 Feb

Vanor

99,9 % av allt vi gör dagligen (som vuxna) är vanor. Vi har tidigt lärt hjärnan hur vi ska agera i olika situationer. När vi sedan kommer till en liknande situation så reagerar hjärna som den ”brukar” göra i den situationen. Detta gör den för att den är lika ”bekväm” som vi, vi är ju hjärnan. Har man lärt in en vana så går det på rutin, intuition eller ”vana”.

Ovanor

Tyvärr är det många som istället för positiva vanor har programmerat in negativa ”ovanor”. Så länge man inte bestämmer sej för att ändra vanan och det kan vara svårt, så fortsätter ovanan! Ett sätt att ändra vanor är att sätta upp nya mål, många gör det ofta, som till exempel nyårslöften. Tanken är god men många upplever fort att hjärnan löser problematiken som den brukar göra – av gammal vana!

Vi är människor

Det är detta som är unikt med oss människor, vi kan ändra vanor, inte som de flesta andra djur som vanan är ”ned ärvd” eller ”in programmerad”! Vi kan som människor ändra ovanor till vanor och vanor till ovanor hur vi vill men det krävs lite ”vilja” och jäklar anamma.

Jag är människa – alltså kan jag förändra mitt beteende! Om jag bara vill! En hjälp är att sätta mål för att sedan få ”belöningen” med starkare självkänsla och bättre självförtroende  Bara målen är realistiska och man uppnår det man bestämt! Jag kan!

Van att vara ovanlig?!

Van att vara ovanlig?! från Varvstidningen 2003.

Dagens Aktivitet: 13 kilometer löpning.

 
 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: