RSS

800 meter = maran?

08 Mar

Det finns ett sätt att mäta hur snabbt man kan springa ett maraton, genom att bara springa 800 meter. Mät upp 800 meter, spring sträckan och ta tiden! Får du till exempel 3 minuter och 40 sekunder så har du snabbhet att genomföra ett maraton på cirka 3 timmar och 40 minuter. Fortare går det inte för du är inte tillräckligt snabb! Det finns inget som säger att du klarar det på den tiden men om du har tränat tillräckligt mycket kondition, så att du orkar ett helt maraton, så kan du nå den tiden! Knappast snabbare för du är för långsam.

För att klara en hög medelhastighet på längre sträckor måste du ha hög topphastighet. Ju högre topphastighet du har desto större chans har du att göra en snabb tid på maraton men som sagt – uthålligheten är helt avgörande!

Det går att jämföra med två bilar som du får välja mellan att köra på en lång sträcka. Den ena bilen är en Mini Cooper Coupé och den andra är en gammal Skoda. Skodan måste du ligga nära topphastigheten för att hinna. I Mini Cooper Coupén behöver du inte ens lägga i högsta växeln! Å vilken bil är nära att rasa ihop när du är framme?

Gammal Simca.

Gammal Skoda.

Dagens Aktivitet: Fem kilometer löpning.

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: