RSS

Tävla del 6 (7)

27 Mar

Kortare distans

För att bli bra på någon speciell distans i tävlingssammanhang bör man springa många snabba tävlingar på kortare distans. Om man till exempel vill prestera bra på tio kilometer ska man försöka att springa många snabba fem kilometers lopp. Detsamma gäller om man vill springa snabbt på halvmaran, många millopp!

Längre distanser

Svenska löpare är dåliga på alla distanser internationellt men speciellt på maraton. Det är ju inte att undra på då vi knappast har några halvmaraton lopp här. För att inte tala om 25-30 kilometerslopp! När vi tillhörde världseliten på 40-60-talen så hade vi svenskt mästerskap på 25 kilometer! Tävlingarna var inte standardiserade till 10 kilometer, halv o helmaraton som de är idag. Det fanns lopp på alla möjliga distanser och kuperingar. Nu strävar alla arrangörer bara efter att få så platta å snabba banor som möjligt. Det medför bara asfalt löpning och större skaderisk och mindra hårdhet i kropp och pannben!

Upp till  30 kilometer

De största loppen i Sverige är långa lopp men ändå startar arrangörerna korta lokala lopp med färre deltagare. Det jag efterlyser är några 25 kilometerslopp, mer än ett 30 kilometerslopp! Att springa helmaran ofta går inte för att det tar så lång tid att återhämta sej men att springa upp till 32-33 kilometer kräver kortare vila efteråt. Jag har sprungit halvmaror dagarna efter varann och presterat mycket bättre andra dagen. Har försökt att springa maraton helgerna efter varann och det har blivit katastrof!

Marathonsträckan i Vindelälvsloppet från Västerbottens Folkblad 2000.

Marathonsträckan i Vindelälvsloppet från Västerbottens Folkblad 2000.

Dagens Aktivitet: Innebandy 60 minuter.

 
 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: