RSS

Dag efter tävling

02 Apr

Hur mycket träningsvärk man får efter en tävling beror på många faktorer. Hur tränad du är för distansen, tempot och underlaget spelar roll.

Bron över Helge ån i Hallaryd inför upploppet, ligger idag öde!

Bron över Helge ån i Hallaryd inför upploppet, ligger idag öde!

Stor roll spelar åxå vilka skor som du använt. Är du van vid skorna får du mindre träningsvärk, om inte skorna är för gamla och utslitna. Är skorna för stumma och underlaget för hårt blir det mer träningsvärk. Har skorna för mycket stötupptagning och underlaget för mjukt blir det inte heller bra. Ju mjukare underlag desto mindre stötupptagning behövs det! Men det intressantaste är ju givetvis om underlaget är stenhårt, betong eller asfalt, då behövs det verkligen stötupptagning! De allra flesta tävlingar är på det underlaget och tyvärr tränar de flesta motionärer på samma underlag. Då behövs det lämpliga skor! Inte odämpat eller ”studsskor”!

Dessa skor sprang igår i Hallaryd!

Dessa ben och skor sprang igår i Hallaryd

Jag hade ont i låren hela loppet igår! Hade provat två dagar med fartlek i olika tävlingsskor dagarna innan. De hade lite för dålig stötupptagning och därför satt stelheten och muskelsmärtan i låren under tävlingen. På tävlingen provade jag en annan sko som hade lite bättre stötupptagning och var fotriktigare än tävlingsskorna som jag använt. Jag har idag ont i låren men inte mer än innan loppet, så sko valet var ganska bra. Det skulle behövas kliniska tester för att verkligen hitta lämpligaste skor för varje tillfälle. Att springa barfota på hårt underlag är inget bra alternativ, andra skaderisker och det går då alldeles för försiktigt och därmed långsamt!

Dagens Aktivitet: 75 minuters långsam jogg.

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: