RSS

Att springa maraton del 3 (4)

08 Jun

Långt!

Att springa maraton är ingen barnlek. För att genomföra en”bra” maraton ska man klara att springa hela distansen, i ett jämnt tempo. Alldeles för många går i ”väggen” vid 32-33 kilometer. Det betyder att du inte har tillräckligt med långpass i kroppen. Kroppen får slut på energi för att den inte sprungit så långt tidigare på träning! Det räcker inte med att springa långpass på 20 kilometer och man ska springa mer än dubbelt så långt på tävling. Det säger sej självt men ändå …….

Skara Marathon ur NLT.

Skara Marathon ur NLT.

Återhämtning

Dessutom tar det upp mot två månader att återhämta sej från ett så långt lopp. Efter 30 kilometer börjar kroppen använda sej av reserv energin i kroppen och det är denna reserv som tar så lång tid att återställa. De allra bästa maraton löparna i världen springer i allmänhet 2 maror per år, ibland tre om man sprider ut dom med tre-fyra månaders mellanrum. Om du springer fler än så kommer du att underprestera hela tiden då du inte hinner återhämta kroppen fullt ut! Mitt råd är som alltid: Se och lär av de främsta!

Jag testade själv hur min kropp skulle reagera vid för många maror – på för kort tid! De första gick bra, den andra gick åt skogen och den tredje var väl ok! I övrigt jag spungit en max två maror per säsong, en på våren och en på hösten!

Dagens Aktivitet: 9 kilometers skogslöpning

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: