RSS

Hälkudde 1 (2)

06 Jan

Original sulor i löparskor som säljs är en skönhets detalj, inget annat. Den är till för att skon ska se ”inbjudande” och ”bekväm” ut. I själva verket passar den inte någon.

Fettkudden får inte bli för tunn.

Hälkudden får inte bli för tunn.

Fett i hälkudden

Det största problemet är nog att fettet i hälkudden i hälen plattas ut. För att hälkudden ska behålla sin runda form hela livet och du ska slippa problem med den ska hälstödet vara skålformat.. Det betyder att inläggssulan ska vara skålformad. Original sulorna som ligger i skon ser ut att vara det men den är bara formad så, av en helt platt sula. Det hade väl varit ok, om lästen under inläggssulan varit skålformat men den är också platt. Förr gjordes alla löparskor med så kallad ”mockasinläst” och då var lästen skålformad. Inläggsulan var då platt, som den fortfarande är, om den inte värmeformats.

Konsekvensen är att hälkudden blir uttrampad och du får svårt att sätta ner hälen på golvet. Speciellt svårt är det på mornarna. Många förväxlar det med hälsporre men det är något helt annat. Det ska jag skriva om en annan gång.

Dagens Aktivitet:14 kilometer löpning.

 
2 kommentarer

Publicerat av på 6 januari, 2014 i Löparskador, Löparskor

 

Etiketter: , , , , , ,

2 svar till “Hälkudde 1 (2)

 1. Ennie Kramer

  19 maj, 2015 at 05:07

  Vilken inläggssula, som är skålformad, rekommenderar du att man ska köpa? Tycker det är svårt att se vilka sulor som har korrekt skålformning.
  Tack för en bra sida!

   
  • rosapanternlennarthansson

   19 maj, 2015 at 10:49

   Både inläggssulan och mellansulan måste vara skålformade. Annars trycks sulan ner där det är luft i kanterna. Börja med att göra ett hål stort som en tiokrona i mitten på inläggssulan. Räcker inte det fyll ut längs ytterkant på inläggssulan med en cm ”list” av en gammal inläggssula. Bygg på det du har!
   Lennart

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: