RSS

Hälkudde 2 (2)

07 Jan

Det här med att fettet i hälkudden plattas ut, är speciellt allvarligt, när du är hällöpare. Enligt uppgifter som jag inhämtat från branschen är det många, 80 – 90 % av alla löpare som är hällöpare. Tyvärr hjälper inte tillverkarna till för att begränsa dessa hälkudde skador.

Uttag för fettkudden,

Uttag för fettkudden,

Men du kan själv göra en insats för att begränsa att hälkudden plattas ut. Du kan plocka ut original inläggssulan och göra ett hål i mitten, vid hälen, stor som en guldpeng (tio krona). Gröpa ur från undersidan så kan själva ”tyget” behållas för att se bättre ut. Trots att jag är hela foten/framfots löpare, gör jag så med alla skor som jag skaffar. Nu senast Asics Gel-Lyte33.

Skålformad inläggsula med stöd runt hälkudden,

Skålformad inläggsula med stöd runt hälkudden,

Det finns nog någon sula att få tag i som är skålformad i hälen med stöd runt om så att sulan håller formen. En som jag känner till är originalsulan till Newline ”revolutionerande” löparskor. Jag har varit med och hjälpt till med den skon, tyvärr lyssnade de inte, när jag sade att löparskor ska vara platta. Den hade för stor sprängning och blev därför ingen succé! Men inläggssulan är kanon men hur får man tag i den?

Dagens Aktivitet: Tio kilometers löpning.

 
3 kommentarer

Publicerat av på 7 januari, 2014 i Löparskador, Löparskor

 

Etiketter: , , , , , ,

3 svar till “Hälkudde 2 (2)

 1. Ove Jacobsson

  8 januari, 2014 at 01:28

  Då jag själv just nu dras med hälskada undrar jag om inte du haft någon sådan nån gång.Vi har träffats på ute på tävlingar ibland och växlat några ord. Men en gång på kungshamns/smögenvarvet (sent 80tal)början90nån gång)var jag förvånad över ditt skoval som jag även sett vid något annat tillfälle.Du sprang i nån sorts sommarsko utan ens snöre totalt platta och utan dämpning min första tanke var att han kommer att förstöra fötterna totalt.Men det värkar ju aldrig ha hänt frågan är helt enkelt HAR DU ALDRIG VARIT FOTSKADAD .Då jag ser dig med jämna mellanrum tycks du ju haft en ganska skadefri karriär

   
  • rosapanternlennarthansson

   8 januari, 2014 at 01:58

   Hej Ove!
   Jag är väldigt noggrann med vilka skor jag springer i! Det du uppfattade som platta och odämpade var platta (löpaskor ska vara det) och fotriktiga. Genom att följa foten exakt behövs mindre dämpning då trycket på foten fördelas över hela foten. Är inte sulan formad efter foten blir det istället punktbelastning och därmed högre belastning. Skor ska inte vara styrande av foten utan foten ska styra skon. Därför är bra sandaler överlägsna alla löparskor. Har haft hälsporre men då skaffade jag en riktig inläggsula, det var mina bästa löpar år när jag använde den! Varje gäng du är skadad har du gjort fel, vad har du gjort för fel som fått din nuvarande skada?
   Lennart

    
 2. Ove Jacobsson

  8 januari, 2014 at 05:57

  Det absolut största felet var att inte lyssna på kroppen .Hade tävlat samt tränat på som vanligt med en lite ömmande fot men okej jag gillar att träna, så körde på utan nån förändring. Men mitt under ett snabbdistanspass kändes det som en kniv i foten efter några läkarbesök konstateras plantfacia /hälsporre i efterhand skulle jag naturligtvis kollat vad det ömmande va. Och kanske gjort lite förändringar ty mindre träning,kollat skorna, tejpat,lägre itensitet. lite rehabträning etc
  mvh Ove

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: