RSS

Blodcirkulation 5 (5)

21 Dec

I många år har det funnits något som heter stödstrumpor. Genom strumpornas tryck ökade blodcirkulationen hos äldre som hade dålig blodcirkulation. På våra ålderdomshem satt det många som höll värmen i fötterna genom att bära dessa stödstrumporna. De har även används som stöd när man måste stå länge och vid flygresor. De har funnits länge.

Stödstrumpor låter ju inte lika fräckt som kompressionsstrumpor!

Stödstrumpor låter ju inte lika fräckt som kompressionsstrumpor!

 

På senare år har stödstrumpor döpts om till kompressionsstrumpor och börjat säljas i mängd. För att öka blodcirkulationen är de fortfarande bra. För att öka försäljningen började tillverkarna antyda att de var bra att springa i åxå. Så är inte fallet utan du presterar sämre för att du ”komprimerar” blodkärlen och därmed minskar möjligheten till syresättning av blodet. När du springer ska du öka möjligheten till syresättning av blodet, alltså motsatsen.

Hur en tidning som Runner’s World kan ägna massor av sidor till kompressionskläder är ofattbart. Men allt går ju att sälja med mördande reklam!

Dagens Aktivitet: 80 minuters löpning.

 

 
2 kommentarer

Publicerat av på 21 december, 2014 i Löparkläder

 

Etiketter: , , , , , ,

2 svar till “Blodcirkulation 5 (5)

  1. Niclas Johansson

    7 februari, 2015 at 02:30

    Instämmer till fullo. Började med dessa Kompressionsstrumpor för något år sedan för att jag blev så fruktansvärt stel i vaderna och fick återkommande vadmuskelbristningar. Sen läste jag på om ämnet och strumporna och slev av mig dom, skaffade plattare löparskor och använde strumporna istället efter varje löprunda för att öka blodcirkulationen. Nu ett halvår senare känns det mycket bättre även om jag har en förmåga att stumna rejält i vader o lår efter ca 10 – 12k men förmodar att det har o göra med ovanan att springa längre sträcker. Tack för en inspirerande blogg!

    Hälsningar Niclas Johansson. Lonesome Runners. Göteborg

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: